Aşk acısı hüznünden kurtulmanın en sağlıklı yolu sosyalleşmektir.
Kendinizi yalnız hissettiğinizde ve özel günlerde arama krizlerine girmek istemiyorsanız, hobiler edinin, arkadaşlarınız ile haberleşin ve kurslara yazılın. Telefon numarasını ise silmeyi kesinlikle unutmayın.
1|4 Yetişkin kişiler için ayrılık çok zor
Duygusal olan bir ilişkinin sona ermesi duygusal olan paylaşımlarının bitmesinin ötesinde bir yaşam biçiminin kesintiye uğraması anlamına gelmektedir.
Birlikte yapılmış olan sosyal faaliyetlerin, ortak arkadaşlar ile görüşmenin, geleceğe yönelik kurulan hayallerin bir anda kesilmesi anlamına gelmektedir.
Genç yetişkinlik geleceğe yönelik olan ilişki beklentilerinin en fazla olduğu dönemdir. Bu tarz ilişkilerin bitmesi duygusal açıdan ilişkilere ait ümitsizliklere ve geleceğe yönelik yalnız kalma endişelerine yol açmaktadır.
Öte yandan bu dönemlerde başa çıkma mekanizması ve duygular gelişmiş olacağından dolayı biten ilişkiler sağlıklı bir şekilde değerlendirilmektedir.
Olgunluk ve yetişkinlik senelerinde bir ilişkinin sona ermesinde alışılmış olan düzenlerin bozulması, maddi paylaşımlar ve çocuklar tarzı etkenler işin içine girmektedir.
2|4 Aşk acısı ve daha iyisini nasıl bulacağım kaygısı
Yapılan araştırmalar neticesinde duygusal anlamda daha yakın olan kişiler, ilişkileri oldukça uzun süreli olarak devam eden kişiler ve ayrılmış oldukları kişiler kadar iyi olan bir kişi bulamayacaklarını düşünerek strese girerler.
Devam etme ve ayrılma arasında gelgit yaşayan kişiler, duygusal açıdan beklentileri ve çocukluk dönemindeki yaşamış oldukları ayrılıklardan kaynaklı olarak etkilenirler.
Çocukluk döneminde yaşanmış olan bağlanma ve aşk acısı insanlarda, reddedilmeye ve ayrılmaya karşı hassasiyet oluşturmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da ilişkilerin bitimlerinde abartılı tepkiler gösterirler. Bu tarz erkek ve kadınlar ayrılık sonrasında depresyona yatkın olan kişilerdir.
3|4 İlişkinin bitiş şekli travma yaratabilir
İlişkilerin bitiminden önceki hali, nasıl bittiği sonrasında kişilerin ruhsal durumlarını etkilemekte ve kişi aşk acısı çekmektedir. Örneğin; fiziksel veya duygusal tacizin oldukça yoğun olduğu bir ilişkinin bitiminde rahatlama olması beklenmektedir.
Ama bu tarz ilişkilerin sonrasında oluşan taciz travmasının da etkileri ile başa çıkmak gerekmektedir. Tozpembe şekilde giden bir ilişkinin ani şekilde bitmesi ve uzun seneler ne yöne gideceği belli olmayan bir ilişkinin bitmesi biçimi de ayrılıkların kabullenmesini zorlaştırır.
4|4 Ayrılığı anlamaya çalışmak
Ayrılıkların ardından olumsuz olanı olumlu şekle çevirmek adına beklentileri yüksek olan kişiler, depresyona daha az girerler.
Bu tarz kişiler olumlu düşünceler düşünmeye çalışır, sosyal ve fiziksel açıdan çevresindeki faaliyetlere ağırlık verirler. Ama ayrılık sonrasında hızla olumsuz olan düşünceleri ve duyguları bastırmak, uzun süreçte sağlıklı değildir.
Sağlıklı olan ise, ayrılık sonrasında duyguların yaşanmasına izin vermek ve bitmiş olan ilişkileri yeniden değerlendirmektir. Sonrasında ise yeni bir ilişkide duygusal amaç içermeyen ve ertelenmiş olan sosyal aktivitelerinde olacağı bir ilişkiye başlanmalıdır.
Âşık olmak, sevmek ve hoşlanmak gibi duygusal olan yüklerin nasıl tanımlanacağı, bitmiş olan ilişkiden yola çıkarak var olan duyguların gelişmesi açısından büyük bir önem taşır.