Doğal gaz, elektrikli soba ile ya da klima ile kullanılan ısınma ya da serinleme yöntemleri her zaman ekonomiyi zorlayan unsurlardır.
Bu noktada ısı yalıtımı ve mantolamaya önem vermeliyiz. Peki ısı yalıtımı nasıl yapılır ? Isı yalıtımı; duvar, pencere, kapı, çatı ve dış cephenin mantolanması ile ısı geçişini engeller ve evdeki ısının korunumunu sağlar.
Özellikle duvar ve kapılar ısı geçişini çok fazla sağladığı için bu yerlere önem vermelisiniz.
Sizce eviniz neden ısınmıyor veya neden serinlemiyor ?
Kötü malzemelerden yapılmış ve yalıtılmış dış cephe, soğuk havayı ya da sıcak havayı geçiren pencereler, tam olarak kapanmayan ev ya da balkon kapıları, bozuk radyatörler ya da düşük verimli ısı tesisatı sistemler gibi nedenler yüzünden eviniz yeterince ısınmaz.
Bu bölgelere ısı yalıtımı yaptırarak hem fatura bedellerinizi düşürür hem de ekonomik olarak rahatlayabilir hem de kışları sıcak yazları serin evinizde oturabilirsiniz.
Evde ısı yalıtımı kontrolü
Isı yalıtımı yaptırmadan önce evinizde bir enerji denetimi yapmalısınız. Kapı ve pencere gibi soğuk havanın içeri gireceği ya da sıcak havanın dışarı gideceği noktaları bulun ve yerlerini tespit edin.
Rüzgarlı bir havada tespit ettiğiniz yerlere bir kağıt peçete tutarak ve peçete dalgalandıysa ısı kaçağı olan noktaları bulmuş olursunuz.
Ayrıca ısıtma tesisatınızın verimli çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Radyatörler tam olarak ısınıyor mu ya da kombi de sorun var mı bakmalısınız. Eğer problem görünüyorsa yetkili kişilere bakım yaptırmalısınız.
Duvarlar için ısı yalıtımı
Isı yalıtımı hem binaların kalitesini artırır, hem ömrünü uzatır hem de kolay ısınarak enerji ve para tasarrufu sağlar. Isı yalıtımında en önemli unsurlardan biri elbette duvarlardır. Peki duvarlarda ne tarz bir ısı yalıtımı yapılmalıdır ?
Duvarlar için üç tarz ısı yalıtım yöntemi vardır. Bunlardan ilki panel kaplama işidir. Panel cinslerinden polistrel levhalar ve taş yünü kaplamalar ısı yalıtımı için kullanılır.
Eğer bu yöntemi kullanacaksanız uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen panel cinsi olan strafor ekspandit polistrel levhalardır çünkü bu malzeme daha açık gözenekli bir yapıya sahiptir. Böylece binaların nefes alması daha kolay olur ve yoğuşma engellenmiş olur.
Başka bir yöntem ise yeni jenerasyon ürünleri denilen ısı yalıtım sıvaları ile binanın kaplanmasıdır. Bu malzemenin en önemli avantajı birinci yöntemdeki gibi ekstra işçilik gerektirmemesidir.
Kapılar için ısı yalıtımı
Hava kaçıran pencere ve kapılar için nalburdan ya da yapı marketten satın alınan kendinden yapıştırmalı süngerleri kullanabilirsiniz.
Fakat bu çözüm kısa vadeli ve geçicidir. Uzun vadede en sağlıklı çözüm pencere ve balkon kapılarının pimapen ve çift camlı olmalarını ayrıca profesyonel bir biçimde monte edilmelerini sağlamaktır.
Ayrıca pencereler arasında boşluklar varsa ve pencereler duvara iyi monte edilmemişse boşluklara silikon sıkılarak kapatılabilir. Ayrıca soğuk kış günlerinde perde ve panjurlar kapalı tutularak soğuktan bir parça korunabilir.
Kapıda ısı yalıtımı olup olmadığı da test edilebilir. Kapının evin içine bakan bölümüne dokunulduğunda eğer soğuk ise ısı yalıtımı yoktur. Her çelik kapı da ısı yalıtımlı değildir bu yanılgıya düşmemek gerekir.