29 Kasım 2023 - Çarşamba
12.9 C
Antalya
Ana SayfaDekorasyonYüzme havuzu bakımı esnasında nelere dikkat edilmelidir ?

Yüzme havuzu bakımı esnasında nelere dikkat edilmelidir ?

Bahçenizde bulunan bir yüzme havuzu ile hem spor yapabilir, hem havuz başında dinlenebilir, hem güneşlenip bronzlaşabilir, hem de eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Fakat havuz yaptırmak zahmetli ve maliyetli bir iştir bunu gözden kaçırmamalısınız.

Bahçenizde bulunan bir yüzme havuzu ile hem spor yapabilir, hem havuz başında dinlenebilir, hem güneşlenip bronzlaşabilir, hem de eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Yüzme havuzlarının incelikleri ve yüzme havuzu ile ilgili püf noktaları oldukça fazladır.

Eğer yüzme havuzu bakımını düzenli bir biçimde yaptırmazsak sağlığımızı tehdit edebilir. Çünkü yüzme havuzları bakımı yaptırılmadığı takdirde mikrop yuvasına dönüşebilir.

Yüzme havuzunu hangi malzemelerden yaptırmalıyız ?

Fiberglas materyaller daha önceden hazırlanmış olan çukurun içine tek parça şeklinde yerleştirilen bir küvet materyalidir.

Yüzey malzemesi olan fiberglas, yosun tutmayan bir özelliğe sahiptir. Fakat kaliteli bir malzemede olsa zaman içinde yenilenmesi gerekir. Beton kaplamalarda kullanılan plaster materyaller yıllar içinde aşınır ve yıpranır.

Genellikle çok uzun bir süre kullanıldıktan sonra bu kaplama işleminin tekrar yapılması gerekir. Agrega, 100 milimetre büyüklüğüne kadar olan sert taşın kırılıp elenmesi sonucunda oluşur. Tane büyüklüğü denen şey ise kaya parçalarıdır.

Bu kaplama diğer malzemelere göre çok daha iyi ve kalitelidir bu yüzden havuz inşaatında kullanılmalıdır. Diğer kaplama malzemelerine göre yüzme havuzunuz için karo kaplamalar çok daha ideal ürünler olacaktır.

Yüzme havuzu bakımı nasıl yapılmalıdır ?

Havuz bakımını yapabilmek için bir haftada 4 ile 8 saatinizi bu işe ayırmalısınız. Su test kiti, yaprak süpürücü, vakumlu temizleyici ve fırçalar gibi bakım ürünlerini kullanarak havuz bakımınızı yapabilirsiniz.

Bunun dışında havuz bakımı yapmak için bazı temizlik maddeleri ve kimyasallara da ihtiyaç duyulmaktadır. Havuz içinde yosun oluşumu ise çok yaygın görülen bir sorundur.

Havuz dibinde bulunan yosunları temizlemek için iki yöntem vardır. Birincisi kimyasal maddeleri çok kullanarak yosunları yok etmektir. İkinci yol ise siyah küçük leke gördüğünüz an havuz suyunu değiştirmektir.

Havuzlar için kış hazırlığı

Yüzme havuzları eğer açık ise yaz aylarında tercih edilebilir ve sonbahar ile kış da kullanılmaz. Fakat aylarca kullanılmayacak olan havuzu tatile gitmeden önce temizlemeniz gerekir.

Suyun donmasını engellemek için borulara ve girişiler konulacak antifrizler kışı rahat geçirmenizi sağlayacak. Yaz aylarında bu ısıtma sistemi kapatılır ve böylece tasarruf sağlanır. Filtre sistemleri suyun sürekli temizlenmesine yardımcı olur.

Fakat filtreme sırasındaki yanlış bir ayarlama havuz içindeki kirlenmeye neden olan organizmaların daha çok artmasına yol açar. Bu tip organizmaları kontrol altına almak için kesinlikle suyun kalitesini ölçen aletler kullanılmalıdır.

Kış aylarında çocuklar ya da hayvanlar düşmesin diye güvenlik önlemi açısından havuzların üst kısımları muhakkak kapatılmalıdır. Otomatik kapak sistemleri bu konuda elverişli olur.

Yüzme havuzu ile ilgili püf noktalar

Çöktürücü uygulaması yapılmadan önce suyun PH değerini mutlaka ölçmelisiniz. Suyun ideal değer 6.8-7.2 aralığında olmalıdır.

Eğer şok klorlama uygulaması yapmak isterseniz PH değerinin 7.0-7.4 aralığında olması gerekir. Şoklama için günlük ortalama dozajın en az 4 katı kadar doz işlemi yapın. Şoklamanın hemen sonrasında PH değeri ölçerseniz yanıltıcı sonuç alırsınız.

Şoklama işleminden sonra en az 12 saat havuza girmeyin ve kullanmayın. Havuz temizliği yaparken havuzu boşaltmanız lazımdır. Temizlik yaparken 100 tonluk bir havuza 2.5 kg yosun öldürücü su ile karıştırılarak havuzun tüm yüzeyine sürülmesi şarttır.

Fazla miktarda yosun öldürücü kullanıldığı aman suda köpürmeler meydana gelir. Yosun ilacı klor gibi suda eriyip gitmez bu yüzden yoğunluğunu azaltmak için havuza taze su eklemek gerekir.

Benzer içerikler

Editörün önerisi